Het vliegen met drones is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Of je nu een enthousiaste hobbyist bent die adembenemende luchtfoto’s wil maken, een professionele filmmaker die op zoek is naar unieke perspectieven, of een inspecteur die drones gebruikt voor het controleren van gebouwen, het is belangrijk om te weten dat er regels en voorschriften zijn waar je je aan moet houden. Een van de eerste stappen om verantwoord met een drone te vliegen, is het volgen van een geschikte drone opleiding en het behalen van het vereiste certificaat.

Europese drone regelgeving

In de Europese Unie is er wetgeving opgesteld om de veiligheid van het luchtruim te waarborgen en ongelukken met drones te voorkomen. Volgens deze regelgeving moeten piloten die drones willen besturen die meer dan 250 gram wegen, een certificaat behalen door middel van een drone opleiding. Deze certificering is van cruciaal belang om te mogen vliegen in het zogenaamde open luchtruim, waar de meeste dronevluchten plaatsvinden.

Welke drone opleidingen zijn beschikbaar?

Er zijn twee hoofdopleidingen beschikbaar voor dronepiloten in Nederland: de opleiding voor het A1/A3-certificaat en de opleiding voor het A2-certificaat. Welke opleiding je moet volgen, hangt af van het gewicht van je drone of het Cx-label.

Drone opleiding voor het certificaat A1/A3

Deze opleiding is geschikt voor drones met een gewicht van meer dan 250 gram. Tijdens deze cursus leer je alles over de regelgeving met betrekking tot het vliegen in categorieën A1 en A3. Dit omvat onder andere kennis over no-fly zones, maximale hoogtes en afstanden, en vereisten voor het markeren van je drone.

Drone opleiding voor het certificaat A2

Deze opleiding is bedoeld voor drones die tussen de 250 gram en 4 kilogram wegen. Het A2-certificaat biedt meer flexibiliteit en vrijheid bij het vliegen, maar vereist ook een dieper begrip van de regelgeving en extra kennis, zoals meteorologie.

Hoe werkt de drone opleiding?

De drone opleidingen kunnen online worden gevolgd via verschillende platforms, zoals bijvoorbeeld EUdronebewijs.nl. Deze cursussen zijn opgebouwd uit modules die alle aspecten van het dronevliegen behandelen, van de basisprincipes tot geavanceerde technieken. Het voordeel van online leren is dat je in je eigen tempo kunt studeren, waar en wanneer het jou uitkomt.

Het proces van de opleiding is eenvoudig:

  1. Bestel de drone opleiding en het examen via het online platform.
  2. Ontvang direct de inloggegevens per e-mail en log in op het platform.
  3. Doorloop de modules en leer alles over dronevliegen in overeenstemming met de EU-regelgeving.
  4. Wanneer je er klaar voor bent, leg je het examen online af. Gratis herkansingen zijn vaak beschikbaar.
  5. Na het behalen van het examen vraag je het drone certificaat aan via het platform.

Het examen

Het examen voor het basiscertificaat A1-A3 bestaat uit 40 meerkeuzevragen, terwijl het aanvullende certificaat A2 een examen heeft met 30 meerkeuzevragen. Deze examens testen je kennis over drone reglementen, veiligheidsmaatregelen, vluchtplanning en meer. Bij het A2-examen wordt ook kennis van meteorologie getest.

Na het succesvol afronden van de examens vraag je zelf het EU Dronebewijs aan bij de RDW, waarmee je officieel gerechtigd bent om met drones te vliegen binnen de Europese Unie.