Werk je in de logistiek, dan kom je vast vaker in aanraking met een stapelaar voor het verplaatsen van goederen in een magazijn of in een distributiecentrum. Moet je met een stapelaar gaan werken, dan rijst vaak de vraag in hoeverre het noodzakelijk en verplicht is om een certificaat te halen als je met een stapelaar wilt werken. Lees de tekst hieronder goed door om hier meer over te weten.

Wat is een stapelaar?

Een stapelaar kan omschreven worden als een elektrisch aangedreven transportmiddel dat meestal gebruikt wordt om goederen op pallets te stapelen. Stapelaars worden ook gebruikt om pallets te verplaatsen en te laden en lossen. Je kunt stapelaars vaak vinden in magazijnen en distributiecentra, waar ze gebruikt worden als veelzijdig hulpmiddel. Dankzij een stapelaar kunnen medewerkers efficiënt en veilig werken. Het is echter lang niet altijd duidelijk voor iedereen in hoeverre het verplicht is of niet om een stapelaar certificaat

Te behalen.

De voordelen van een stapelaar

Een van de belangrijkste voordelen van een stapelaar is de mogelijkheid om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Zo wordt over het algemeen de efficiëntie en ook de productiviteit van het bedrijf verhoogd. Nog een voordeel van een stapelaar is dat je er hoogtes mee kunt bereiken aangezien een stapelaar voorzien is van een praktische lange mast, wat met andere hulpmiddelen als een pompwagen niet noodzakelijk is. Een stapelaar is ten slotte een vrij compact hulpmiddel en de aanschafkosten liggen niet bepaald hoog, vooral in tegenstelling tot een reachtruck.

Is een certificaat verplicht?

Velen vragen zich af of het behalen van een certificaat verplicht is om met een stapelaar te werken. Ja, je hebt een certificaat nodig om een stapelaar te bedienen. Een stapelaar wordt beschouwd als een bedrijfsvoertuig, wat het essentieel maakt om aan te tonen capabel te zijn om een stapelaar te besturen. Als je met een stapelaar gaat werken, schrijf je dan in voor een stapelaar opleiding. Gelukkig zijn er diverse ARBO centrum opleidingen rond Nederland. 

Voorbereiden op een stapelaar opleiding

Als je van plan bent om een stapelaar opleiding te volgen, dan zijn er verschillende manieren om jezelf te voorbereiden. Start door te informeren over de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het bedienen van een stapelaar, aangezien de regels per regio kunnen variëren. Doe ook grondig onderzoek naar de soorten stapelaars zodat je de opleiding begint met wat algemene kennis. Het is ook aan te raden om contact op te nemen met gespecialiseerde opleidingsinstituten die goede stapelaar cursussen aanbieden in de omgeving. Zo kun je gedetailleerde informatie over de opleiding opvragen. 

Stapelaar opleiding met succes behaald: wat nu?

Het behalen van een stapelaar certificaat opent de deuren naar nieuwe carrièremogelijkheden. Na het behalen van een stapelaar certificaat kun je dus solliciteren naar functies als stapelaar operator bij magazijnen en distributiecentra. Je kunt ook ervaring opdoen in het werken met een stapelaar om je vaardigheden te verbeteren en overwegen om aanvullende certificeringen te behalen in de nabije toekomst.