Het doen van de belastingaangifte is een jaarlijks terugkerende taak voor iedere inwoner van Nederland, en dus ook voor ondernemers. Het is belangrijk om de belastingaangifte juist te doen. Maak je een fout of laat je bewust weg? Dan kun je hier een flinke boete voor krijgen. Na het lezen van dit blog doe jij als ondernemer snel en soepel jouw belastingaangifte.

Een privédeel en een zakelijk deel

De belastingaangifte bestaat uit twee delen, namelijk een privédeel en een zakelijk deel. De gegevens voor het privédeel worden alvast ingevuld door de belastingdienst zelf, je hoeft deze dus alleen maar even te controleren. 

Het zakelijke deel moet je zelf invullen, hiervoor kun je belastingadvies vragen aan een expert. Heb je een eenmanszaak zonder personeel? Dan kun je via de belastingdienst gebruik maken van een boekhoudsoftware waarin de module Automatisch Winstaangifte is verwerkt. Zo wordt het winstdeel van de aangifte erg gemakkelijk. 

Belangrijke aandachtspunten

Als ondernemer zijn er een aantal specifieke aandachtspunten bij het invullen van je belastingaangifte. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Zakelijke kosten: Het is heel belangrijk om nauwkeurig te zijn bij het aftrekken van zakelijke kosten. Zorg ervoor dat je alleen kosten aftrekt die daadwerkelijk zakelijk zijn, ook moet je alle bonnen en facturen bewaren als bewijs. Zo voorkom je eventuele boetes.
  2. BTW-aangifte: Vergeet niet dat je als ondernemer ook verplicht bent om periodiek BTW-aangifte te doen. Dit is meestal elk kwartaal, maar afhankelijk van de situatie kan dit ook maandelijks of jaarlijks zijn. Door de BTW juist te verwerken voorkom je problemen tijdens de jaarafsluiting.
  3. Voorlopige aanslag: Als ondernemer kun je te maken krijgen met voorlopige aanslagen. Dit zijn geschatte betalingen die je gedurende het jaar doet om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar een groot bedrag in één keer moet betalen. Zorg ervoor dat deze aanslagen goed zijn afgestemd op je verwachte inkomsten, zodat je niet te veel of te weinig betaalt.

Veelgemaakte fouten

Er zijn een aantal onderwerpen waarbij vaak fouten worden gemaakt. Let bijvoorbeeld op de bijtelling voor het privégebruik van je zakelijke auto. Ook moet je secuur zijn met de getallen die te maken hebben met de aftrek van zakelijke kosten, hier worden ook vaak fouten in gemaakt. Controleer altijd of je de juiste percentages en bedragen gebruikt en of je alle benodigde documentatie hebt om je aftrekposten te ondersteunen.

Mocht je toch een foutieve belastingaangifte doen, dan kun je een boete krijgen. Bij opzettelijke fouten of verzwijging betaal je 50 procent van de verzwegen belasting. Wordt er door de belastingdienst vastgesteld dat het inderdaad niet met opzet was? Dan betaal je 25 procent.

Belastingaangifte uitbesteden

Wil je dat het allemaal nóg makkelijker wordt? Dat kan! Je kunt namelijk je belastingaangifte uitbesteden. Maak een afspraak met een fiscale adviseur zodat die je kan helpen met een correcte belastingaangifte, bijna ⅔ van de ondernemers waren je al voor. Je kunt je adviseur zelfs toestemming geven om gebruik te maken van de gegevens die vooraf ingevuld zijn. Let wel op, je blijft zelf verantwoordelijk dat alles juist wordt ingevuld. Een goede adviseur kan je echter veel tijd en stress besparen, en ervoor zorgen dat je geen aftrekposten mist waar je recht op hebt.