Een business coach, ook wel personal coach genoemd,  is een persoon die samenwerkt met ondernemers om hen te helpen hun bedrijf te ontwikkelen en te laten groeien. Een goede coach kan van onschatbare waarde zijn voor nieuwe of onervaren ondernemers, maar hoe weet je welke je moet inhuren? In dit artikel bespreken we wat een business coach doet, het verschil tussen een consultant en een business coach, hoe je kunt zien of je potentiële coach de moeite waard is of niet, en enkele tips om met coaching te beginnen!

Wat is een business coach?

Een business coach is iemand die met ondernemers samenwerkt om hen te helpen hun bedrijf te ontwikkelen en uit te bouwen. Een goede coach kan van onschatbare waarde zijn voor nieuwe of onervaren ondernemers.

Wat is een coachee

De term coachee is je wellicht nog niet bekend, maar wanneer we het je uitleggen zal er direct een belletje gaan rinkelen. Een coachee is de persoon die gecoacht wordt – jij dus!

Wat is het verschil tussen een consultant en een business coach?

Hoewel er een aantal overeenkomsten zijn tussen consulting en coaching (en coaches soms ook als consultants fungeren), ligt een belangrijk onderscheid in hoeveel zeggenschap elke partij heeft: terwijl iemand die een consultant inhuurt misschien naar hem of haar kijkt voor suggesties over grote-picture zaken zoals branding strategie of marketing campagnes, kijken cliënten die met coaches werken meestal meer specifiek naar hun eigen individuele onderneming.

Concreet gezegd kun je dus stellen dat je consulting inschakelt wanneer je een specifiek bedrijfsdoel voor ogen hebt en iemand zoekt die je kan helpen dat doel te bereiken. Consulting houdt meestal in dat je een idee hebt van welk probleem of welke oplossing ontdekt moet worden, terwijl coaching inhoudt dat de coach niet met vooraf voorbereide ideeën komt over hoe iets gedaan moet worden; in plaats daarvan begeleidt hij je door je eigen ontdekkingsproces naar het zelf vinden van oplossingen.

Waarvoor zijn coaches nuttig?

Coaches bieden steun bij het helpen van een ondernemer bij het nemen van moeilijke beslissingen. Soms is dat moeilijk, zelfs als je alle informatie tot je beschikking hebt – beslissingen nemen zonder alles te weten over elke mogelijke optie vereist wijsheid die de meesten van ons niet noodzakelijk op commando bezitten. Bijvoorbeeld: Probeer ik dit jaar agressief uit te breiden, of doe ik meer van hetzelfde en wacht ik nog zes maanden?

Wat als we volgende maand de prijzen met 30% verhogen? Zal dat onze klanten van ons vervreemden, of zullen ze begrijpen waarom het nodig is?

Ik ben overweldigd door alle dingen op mijn bord – wat moet ik van mijn lijst laten vallen om ervoor te zorgen dat alles nu meteen gedaan wordt?

Dit zijn vragen die je aan een coach kunt stellen. Hij of zij zal misschien niet meteen (of nooit) een antwoord voor je hebben, maar hij/zij zal je helpen uit te zoeken hoe je je dilemma zo goed mogelijk kunt aanpakken. Coaches zijn geen wonderdoeners; het zijn psychologen die de weg weten in zakelijke problemen en beslissingen!

Hoe werkt coaching in de praktijk

Coaching is een proces van samenwerking. Coaches zijn geen wonderdoeners die je gewoon kunnen zeggen wat je moet doen en het laten doen – ze helpen het besluitvormingsproces te begeleiden, maar uiteindelijk moet je je eigen actieplan ontwikkelen op basis van hun suggesties/aanwijzingen/inzichten. De rol van de coach in deze samenwerking is ondernemers te helpen succesvol te zijn in het uitvoeren van de beslissingen die ze voor zichzelf nemen, eerder dan hen alleen maar te vertellen welke beslissingen ze moeten nemen.

Wat kost coaching?

Je krijgt uit coaching precies wat je er in stopt! Business coaches worden vaak betaald met een uurtarief of met een afgesproken projectvergoeding; er is meestal geen standaard prijskaartje verbonden aan het inhuren van een coach, dus als iemand je iets anders vertelt (bv. Het is te duur.”), is die persoon waarschijnlijk geen goede coach.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een bedrijfscoach?

Bedrijfscoaches kunnen hun cliënten helpen groei te bereiken door hen te helpen concrete en haalbare doelen te stellen, advies te geven over hoe je die doelen het beste kunt bereiken, steun te bieden in moeilijke tijden (als de dingen niet gaan zoals gepland) en te vieren wanneer je je doelen bereikt! Het klinkt misschien als iets wat elke ondernemer zelf zou kunnen doen, maar heb je ooit een atleet zonder coach gezien? Zelfs als ze al jaren of tientallen jaren spelen, hebben grote atleten nog steeds coaching nodig – ondernemers mogen niet minder van zichzelf verwachten!

Hoe kan ik zien of mijn potentiële coach goed zal zijn?

Een goede coach zal ervaring hebben en in staat zijn uit te leggen wat zijn aanpak zal zijn. Een goede coach weet wat hij doet, heeft aantoonbare ervaring, is tevreden over de tot nu toe bereikte resultaten en begrijpt hoe jij als individu of team het beste werkt. Je kan dus navraag doen over eerder behaalde resultaten en vragen om contact op te nemen met een van zijn eerdere coachees. Zo kun je achterhalen wat het coaching traject voor hen heeft betekent.

Verwachtingen zijn belangrijk in elke situatie waar een ander bij betrokken is, want verwachtingen leiden tot tevredenheid. Bij coaching gaat het er sterk om je eigen lot in handen te hebben door kennis te hebben van alle mogelijkheden om je heen voordat je beslissingen neemt die je leven beïnvloeden. Verwacht dit soort steun tijdens de sessies als je problemen/beslissingen doorspreekt met iemand die er niet emotioneel bij betrokken is maar je wel goed genoeg begrijpt om je niet te maken

Hier is wat we aanraden te doen voor je beslist of een coach geschikt voor je is:

  • Vraag of je met een eerdere coachee kunt spreken
  • Zorg ervoor dat de coach ervaring heeft en weet wat hij doet
  • Wees duidelijk over je verwachtingen van de coachingsessies, zodat jullie beiden precies weten waar je aan toe bent in termen van inzet, voordat je aan deze reis begint

Heb ik een bedrijfscoach nodig als ik al een bestaand team heb?

Hoewel het nog steeds mogelijk is om waarde uit coaching te halen, zelfs als je in groepsverband werkt, hebben de meeste ondernemers intensieve één-op-één tijd nodig om aanzienlijke vooruitgang te boeken. Een goede manier om na te denken over de vraag of iemand baat zal hebben bij een bedrijfscoach is door jezelf de volgende vragen te stellen: Voel ik me overweldigd? Voel ik me vastzitten ? Kan ik beslissingen nemen?

Aan de slag met coaching

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat business coaching de juiste oplossing voor jouw probleem is? Mooi, fijn dat we je hebben kunnen helpen! Wij zijn erg benieuwd hoe je het coachingstraject gaat ervaren. Mocht je er mee aan de slag gaan, laat het ons dan ook vooral even weten in de comments. We vinden het namelijk erg leuk om dergelijke berichten terug te lezen. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen hebben? Ook dat lezen we uiteraard graag terug!

 

Personeelsplanning verbeteren? 9 tips!

Een goed doordachte personeelsplanning is van cruciaal belang voor het soepel laten verlopen van de dagelijkse activiteiten binnen je bedrijf. Het gaat niet alleen om het invullen van de roosters, maar ook om het...

Hoe krijg ik advies over mijn loopbaan?

Een succesvolle carrière begint met de juiste loopbaanadviezen. Of je nu aan het begin van je loopbaan staat, op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, of wilt ontdekken welke stappen je kunt nemen om je huidige baan te...