Als je erover denkt een bestaande website of eCommerce winkel te kopen, dan moet je precies weten wat je voor je geld krijgt. Gelukkig kun je dit doen door due diligence onderzoek te doen. Door due diligence controles uit te voeren kun je het eigendom van de site die je wilt kopen verifiëren, de inkomsten ervan bevestigen, en nauwkeurig nagaan hoe je je potentiële nieuwe onderneming kunt runnen.

Om je te helpen uit te zoeken of de website die je wilt kopen een goede investering is, hebben we een due diligence checklist samengesteld voor het kopen van een website. Volg alle stappen die we hebben uitgestippeld en je zult nauwkeurig kunnen beoordelen of de investering geschikt voor je is.

Maar voor we onze due diligence checklist onthullen, kijken we eerst naar het belang van het uitvoeren van due diligence en de stappen die je moet nemen.

Het belang van due diligence

Je moet due diligence zien als een controle van de website die je wilt kopen. Door due diligence uit te voeren op de website die je wilt kopen, kun je er zeker van zijn dat je een gezonde investering doet. In veel opzichten is due diligence  van een website te koop niet meer dan een reeks controles. Immers, als je een huis koopt, dan laat je peilingen doen en als je een tweedehands auto koopt, dan vraag je een monteur om hem na te kijken. De manier waarop je due diligence uitvoert op een bedrijf is anders, maar het principe is hetzelfde. Je gaat na of alles is zoals je verwachtte en zorgt ervoor dat er geen verborgen verrassingen zijn.

Door een grondige periode van due diligence uit te voeren, kun je bevestigen dat alle informatie die de verkoper je over de site verteld heeft juist is. Zonder een degelijke periode van due diligence uit te voeren, kun je geen enkele van de informatie die je over de site weet bevestigen en kun je tot de ontdekking komen dat de investering die je gedaan hebt niet de juiste voor je is.

De stappen die je moet nemen

Due diligence is een langdurig proces, maar het kan in vier stappen worden opgesplitst:

– Basis due diligence

– Financiële due diligence

– Kwantitatieve due diligence

– Operationele due diligence

Door alle vier de stappen van due diligence uit te voeren, kom je alles te weten over de onderneming, haar verkeer, haar winst en de manier waarop ze functioneert. Dit is wat al de verschillende stappen je zullen laten zien:

  1. Basis due diligence: Dit is de eerste stap en helpt je bij het beantwoorden van basisvragen over de website die je wilt kopen, zoals het soort website dat het is, het bedrijfsmodel dat het gebruikt en of het legitiem lijkt te zijn. Tijdens deze stap moet je ook nagaan of de verkoper is wie hij zegt dat hij is.
  2. Financiële due diligence: Dit vertelt je alles wat je moet weten over de inkomsten en de schulden van het bedrijf.
  3. Kwantitatieve due diligence: Dit zal je laten zien of de niet-financiële cijfers ook kloppen en correleren met de financiële gegevens.
  4. Operationele due diligence: Dit leert je meer over hoe de website werkt en hoe je hem kunt runnen.

Als je alle vier de bedrijven te koop due diligence stappen hebt uitgevoerd, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de vraag of de website die je wilt kopen legitiem, winstgevend en geschikt voor je investeringsportefeuille is.

Welke drone opleidingen zijn er in Nederland?

Het vliegen met drones is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Of je nu een enthousiaste hobbyist bent die adembenemende luchtfoto's wil maken, een professionele filmmaker die op zoek is naar unieke...

Werken met een stapelaar: is een certificaat verplicht?

Werk je in de logistiek, dan kom je vast vaker in aanraking met een stapelaar voor het verplaatsen van goederen in een magazijn of in een distributiecentrum. Moet je met een stapelaar gaan werken, dan rijst vaak de...